Дафиновият лист и вълшебните му свойства

Дафиновите листа са ароматичните листа на няколко вида от семейство Лаврови (Lauraceae). Те се използват в готварството – пресни или сушени. Имат характерен приятен мирис и леко горчив вкус.

Употребяваме ги при приготвяне на супи, ястия, сосове, при маринати и консервиране на меса, риби и зеленчуци. Също така се използват във винарството, в производството на ликьори, парфюми и много други неща…

Дафиновият лист се поставя в ястието 10 минути преди края на топлинната обработка. Ако оставите за по-дълго, може да придаде горчивина.

Съдържа голямо количество минерали като – манган, калций, калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк. Стимулира храносмилателната система, защитава черния дроб и предпазва от газове.

Ако искате сами да си наберете лаврови листи, изберете тези, които са матови и зелени, а не лъскави и розовеещи. Сушат се като се разпръснат върху хартия и се оставят в проветриво и сухо помещение при температура не повече от 25 градуса.

В народната медицина тези ароматни листенца помагат при много голям спектър от заболявания. Ето и няколко примера:

При гъбички и дерматози

Антисептичните свойства на дафиновия лист са използвани още преди 3000 години от сирийците в техния прочут сапунен алепо, съставен от екстракт от лаврови листенца и зехтин. Употребата му е полезна при лечение на акне, гъбички и екземи.

За пречистване на ставите

Народната медицина препоръчва следната методика. Взимат се 5 г дафинов лист и се вари в 300 мл вода в продължение на 5 мин. След изстиване отварата се прецежда и се пие на малки глътки в продължение на 12 часа. Това се прави три дни. След седмица процедурата може да се повтори.

Много е важно в този период да се спазва вегетарианска диета, като напълно се изключи консумацията на месо, мляко, както и продукти от тях. През първата година се прави очистване веднъж на три месеца, след това през годината.

За подобряване на храносмилането

Малките листенца силно стимулират апетита. Под тяхно въздействие се усилва производството на стомашни сокове. При раздразнен стомах се пият 2-3 чаши отвара от дафинов лист на ден, между храненията.

Пет средно големи листенца се слагат да врат в 500 мл вода за 3-4 минути. След което се оцежда и може да се пие, както топла така и студена отвара. Още първия ден ще се почувствате добре, но за да има по-дългосрочен ефект, нужно e да се продължи процедурата с отварата поне 10 дена.

При диабет тип 2

Дафиновите листенца помагат при подобряване нивото на холестерола и триглициридите. Една чашка отвара на ден е достатъчна. Отварата е същата, както при подобряване на храносмилането.

Иска се само постоянство при приема и е добре да се пие по едно и също време всеки ден, за предпочитане сутрин на гладно.

При депресия и тревожност

Дафиновият лист има силно влияние върху нервната система. Някой лекари твърдят, че три чаши на ден от отварата възстановяват тонуса и настроението. Чувството на тревожност за около два дена изчезва. Но разбира се и при този случай трябва да се пие отварата поне един месец.

Източник: myfood