Грешките, които родителите допускат почти всеки ден с децата си

Най-често вместо детето решенията вземаме ние, защото трябва да го впишем в своя напрегнат график. Само че, за разлика от пералнята или прахосмукачката, детето не е инструмент за решаване на родителските проблеми. То също като нас е собственик на своите желания, фантазии, способности.

Единственият начин да съчетаете „разписанието” на детето с вашето, е да го включвате във вземането на решения, в планирането на дейностите, а също и да му търсите отговорност.

Каква е идеалната такатика в случая и какво правят повечето родители на практика, вижте по-долу:

Идеален родител: Пита детето какво смята да прави: „Какво ще правим сега? Какво ще правим след ядене?”
Реален родител: Строго му напомня това, което детето вече отдавна знае наизуст: „Отивай да си миеш ръцете!”

Идеален родител: Иска мнението му или се съветва, когато трябва да се избира: „Със сините или с червените чашки ще пием чай?”, „Кога ще чистим: преди да гледаме филмчето, или после?”
Реален родител: Поставя детето пред свършен факт: „Вземи си чашата!”, „Спри телевизора и идвай да помагаш!”

Идеален родител: Планира някои прости домашни работи заедно с детето: „Какво да направим най-напред? Да минем с прахосмукачката? Да избършем праха? Да подредим играчките? Или да сложим цветя във вазата?”
Реален родител: Кара детето да изпълнява действия, без да му съобщава за плановете си като цяло: „Отиди… Донеси… Сложи!”

Идеален родител: Подчертава важността на детското участие: „Без теб нямаше да се справя! Интересно е да работим заедно с теб!”
Реален родител: Показва нищожния принос на детето в общата работа: „По-добре да не беше започвал, само ми се мотаеш в краката!”

Идеален родител: Оценява резултатите от съвместната дейност с детето: „Харесва ли ти това, което свършихме? Направо сме страхотни!”
Реален родител: Критикува детето за допуснатите грешки: „Пак си оставил прах по ъглите. Играчките трябва да се подреждат!”

Идеален родител: Разказва на другите за успехите и постиженията на детето в общите работи, формира неговата делова репутация: „Той вече прави всичко сам и много ми помага. С него сме екип, който може да се справи с всяка къщна работа!”
Реален родител: Непрекъснато се оплаква на другите колко му е трудно да се справя с това дете: „Не можеш да го накараш да направи нещо!”

Откъс от книгата на Олга Маховска “Аз те чувам, разбирам и съм твой приятел, детето ми!”

Олга Маховска е не само опитен психолог, но и сладкодумен разказвач. Тя обяснява достъпно и разбираемо много важни неща, като например: как разказването на приказки може да се превърне в инструмент за развиване на фантазията и разширяване на кръгозора; защо понякога децата лъжат; от какво се пораждат детските страхове; защо децата толкова обичат клоуните и как вие можете да се превърнете в идеалния образ за подражание; как почистването на стаята или сутрешната закуска да бъдат незабравимо приключение, вместо изпитание за цялото семейство; защо трябва да говорим с момчетата и момичетата по различен начин… И още много практични и важни неща, които непременно трябва да знае всеки родител.

Източник: gnezdoto.net