Гордост! В България е най-високата статуя на Богородица на света!

Знаете ли, че най-високата статуя на Дева Мария с младенеца се намира в България? Монументът „Света Богородица“ се издига на хълма Ямача в град Хасково.

Местоположението не е случайно – Богородица с Младенеца винаги е била считана за покровителка на град Хасково. Археолозите са намерили множество находки и артефакти с изображения на Божията майка сред останките от крепостните стени на града.

Статуята е официално открита през 2003 г. – на празника „Рождество Богородично“ на 8 септември, а през 2005 г. получава признание от „Гинес на световното издание“ за най-високата статуя на Богородица с Младенеца. Тя е висока на 14 метра и е разположена на 17 метров паметник, в който се помещават параклис. Общата височина на монумента е 32,8 м. Идеята за изграждането й е на тогавашния хасковски кмет Георги Иванов, а средствата за реализацията са събрани с дарения.

В близост до монумента се намира и внушителната 30-метрова камбанария, открита през 2010 г. Тя е една от най-високите на Балканския полуостров, а на върха й са разположени 8 камбана с различна големина.

Статуята на Дева Мария привлича много гости от България и света. Вярва се, че молитвите, отправени на това място, се сбъдват. Източник:  rodnoto