Гордост! Българка притежава най-големия клуб за салса танци във Вашингтон (ВИДЕО)

Чували ли сте, че жителите на Вашингтон са скучни и само знаят да работят? Да, ама не. Оказва се, че хората от този край на Америка са забавни, енергични и обичат да танцуват салса. И то не къде да е, а в студио, създадено и ръководено от нашата сънародничка Силвия Алексиев.

В момента клубът „Салса със Силвия” („Salsa with Silvia”) е най-големият за латино ритми в американската столица и района. Човек трудно би повярвал, че всичко започва от мазето в дома на Силвия, защото в момента занятията се провеждат в отделно помещение, отлично оборудвано с най-модерните съоръжения. Мястото има не само площ за танцуване, но и съблекалня и дори малка кухня. Така то дори е подходящо за елегантни и луксозни групови събирания, корпоративни партита или други събития.

Още с пристигането си в Щатите през 1999 г. Силвия веднага проверява къде има уроци по латиноамерикански и стандартни танци. Тя била приета във Вашингтон да учи графичен дизайн, но успоредно с това започва да танцува и отново се състезавала. Първите й опити в салсата са някъде от 2004 г. по препоръка на приятелка. Силвия се съгласила да вземе няколко урока и мислела, че едва ли ще е нещо кой знае какво.

Но новите стъпки и движения били за нея изненадващо различни и малко трудни. Борбеният й характер обаче й помага да свикне. Салсата става нейна страст и мечта. След време, набрала смелост, Силвия кандидатства за място в танцова формация, която изнася представления на различни места, включително и на танцови конгреси – форуми без състезателен характер. Българката участва в прослушване и го спечелва.

Силвия Алексиев със семейството си

До 2009 г. салсата е по-скоро хоби за нашата сънародничка. Академичната й подготовка ( магистър по видео и филмово изкуство) в един момент била достатъчно солидна да започне работа като видео продуцент и поддръжка на уеб дизайн в НАСА (2005 г.). Преди това за кратко е работила там на стаж в същата сфера. През 2008 г. Силвия се мести за около година в Чикаго при годеника си Кирил, сега вече съпруг. Тогава тя все още имала договор с НАСА и пътувала често до столицата. Във Ветровития град отново не могла да се стърпи и започнала да танцува редовно, а също и да преподава танци. Основала и своя формация, която да ходи по салса конгреси. С голям успех бил приет и Ютюб каналът на Силвия, който тя създала в този период и който нaрекла „Trick of the week salsa instructional video channel”.

В крайна сметка Силвия и съпругът й решават да се преместят във Вашингтон и така през 2009 г. тя е отново е там, откъдето започва пътят й в Америка. Две години след това се ражда идеята й за собствено студио. „Споделих със съпруга ми, който е във финансовата сфера, и той ми каза, че приходите ми трябва да имат растеж от поне 50% на година, за да е успешен бизнесът”, спомня си тя.

„Тогава още работех в НАСА

но приех предизвикателството”, разказва също Силвия. Амбициозната ни сънародничка ремонтира мазето на къщата си и започва да приема ученици. Много скоро броят на записалите се надхвърля възможностите й да води всички уроци сама и тя обучава две от ученичките си за инструктори.

Силвия с представителния отбор на студиото си (четвърта от дясно на ляво) 

През 2014 г. Силвия напуска космическата агенция, за да се посвети изцяло на салсата и студиото си. „Харесвах работата си. И тя, и образованието ми ми помогнаха да развия бизнеса си, но смятах, че няма да успея да осъществя мечтата си, ако не отделя цялото си време на това, което искам да правя в действителност”, споделя Силвия. И тъй като от 2009 до 2014 г. тя наистина успяла да изпълни заръката на съпруга си за минимум 50% растеж, Силвия започнала да търси място за салса клуб извън къщата си. „Имах много ученици и тъй като вече бях родила първата си дъщеря, макар да бяхме изкопали отделен вход, вкъщи не беше много удобно за уроци”, разяснява тя.

Децата, на които студиото на Силвия дава стипендия

През 2016 г. след публична кампания, от която са събрани 17 000 долара и финансова помощ, дадена от администрацията на града Вашингтон, отваря врати „Салса със Силвия”. „Много бях щастлива, че мечтата ми се сбъдна и толкова много хора ни подкрепиха”, разказва собственичката. В момента клубът й предлага уроци за възрастни, деца и дори бебета. „За възрастните имаме класове по бачата, меренге, салса, а за децата – балет, тап и джаз, понеже салсата за тях е много трудна”, обяснява още Силвия. За бебетата пък се четат книжки.

През лятото има лагери с посещения на различни места и участия в рецитали. Много от уроците се водят и на испански. Освен това клубът има и представителна група, която изнася представления, а също и една състезателна двойка. За да се отблагодари на хората в Ди Си, които толкова харесват и подкрепят студиото на Силвия, тя създава стипендиантска програма за деца от семейства с ниски доходи. Тази година по нея абсолютно безплатно се учат девет деца на възраст от 8 до 11 години.

Студио „Салса със Силвия” ще продължи да бъде най-голямото за такива танци във Вашингтон и околностите, тъй като основателката му планира отварянето на втора локация. В момента броят на трениращите в клуба е над 1 500 и продължава да расте, а от създаването му през 2011 г. общият брой на учениците е над 9 000 души. Сега 41-годишната Силвия се справя с работата с помощта на 20 души персонал, но продължава да следи активно всички програми и да се занимава с уебсайта на студиото. През останалото време се грижи за семейството си и двете си деца.

Източник: BG-VOIC