Всеки човек трябва да направи задължително тези 12 неща, преди да остарее!

Сайтът Quora провел изследване, в което попитал хора над 50 години какво биха посъветвали младите за да им е по-леко в бъдеще. Отговорите се оказали съвсем простички, но много правилни и мъдри.

1. Спрете пушенето
Много от интервюираните твърдели, че ако сега имали втори шанс да се върнат в младините си първо биха отказали пушенето. Според тях тази „пътека“ мирише неприятно, отблъсква хората, разваля зъбите и води до сериозни здравословни последици. Може би и за Вас е време да ги захвърлите!

2. Поддържайте добри отношения с родителите си
Възможно е четейки тази статия да сте в обтегнати отношения с Вашата майка или баща, но хората прекосили по-голямата част от жизнения си път Ви съветват да възобновите отношенията си колкото може по-скоро. Дори да смятате, че отношенията ви са ужасни и няма разбирателство е добре да намерите начин да поддържате добри отношения. Семейните връзки са много важни – остарявайки ще го узнаете най-добре.

3. Занимавайте се със спорт
Ако сега се занимавате със спорт и сте активни, то и на 50 ще можете да се радвате на тази привилегия. Спортувайте, поддържате теглото си и се грижете за здравословното си състояние.

4. Научете се да пестите пари
Дори и да е с малки суми или не особено редовно заделяйте пари за старини. Да, това е скучно и досадно, но наистина е необходимо. Ако започнете от сега то в бъдещето ще имате добра осигуровка за леки и приятни години.

5. Поставете си цели в живота и не отлагайте тяхното постигане
Искате да си купите нов апартамент? Да напишете книга? Искате да завършете второ висше образование или да пробвате друга кариера. Не отлагайте! Започнете да се борите за целите си днес. Не утре, не следващите дни. Времетослед 30 години просто лети и няма да дойде така очаквания спокоен момент за да направите това, за което сте мечтали.

6. Наспивайте се
Спете достатъчно. Лягайте и ставайте по едно и също време. Избавете се от безсънието. Така Вие „презареждате батериите“ и това се отразява на здравето Ви в переспектива.

7. Грижете се за зъбите си
С възрастта проблемите със зъбите се задълбочават. Лечението им става все по-трудно и по-скъпо.

8. Бъдете любопитни
Опитвайте се да правите именно нещата, които Ви плашат. Излезте от дома си и направете нещо откачено. Влезте в истинско приключение! Правете снимки, намерете си някой като Вас. Тези спомени ще Ви топлят на старини.

9. Престанете да ядете гадости
През живота си можете да заработите голямо количество пари и да ги изхарчите за каквото Ви се иска. Но колкото и пари да имате не можете не можете да си купите здраве. Най-добре се откажете от фастфуда, пърженото, алкохола и боклуците още сега.

10. Четете – ако ще и по 10 книги на година
Вашият мозък през цялото време се развива, затова спрете да си губите времето пред телевизора и компютъра, а започнете да четете хубави книги.

11. Бъдете себе си и спрете да се сравнявате с другите
Повярвате, когато станете на 50 въобще няма да ви пука какво впечатление правите на заобикалящите. Научете своя път. Станете силни. Опознате кой сте наистина и се харесвайте такъв, какъвто сте!

12. Пазете приятелите си
Дръжте на хората, които Ви помагат да се чувствате по-добре. Пазете приятелите си на които разчитате, които Ви разбират и които Ви харесват. Смейте се с тях. Занимавайте се с глупости. Наслаждавайте се на живота!

Източник: Актуално