Внимание! Синтетичният витамин С убива полезната микрофлора в червата

Натуралният витамин С, който се съдържа в плодовете и зеленчуците, се различава от синтезираната аскорбинова киселина. Той е цял природен комплекс.

Добре известно е, че витамин С повишава активността на имунитета, антиоксидант е, укрепва съединителната тъкан, защитава стените на кръвоносните съдове, “изостря” ума, подобрява настроението и предотвратява стареенето. Но тъй като тялото ни не произвежда витамин С, трябва да го получим с храната. Това е естественият витамин С.

А този, които приемаме във вид на хранителни добавки, е синтетичен витамин С. Но кой начин е по-добър? Синтетичният витамин С е лявовъртящ се изомер на аскорбинова киселина, един от четирите, за който е доказана биологична активност. Аскорбиновата киселина се синтезира от царевичен сироп, включително ГМО-царевица.

На етикетите на много продукти днес можете да намерите напомняне за наличието на аскорбинова киселина. Всъщност, понякога се случва това да не е посочено на етикета.

Аскорбиновата киселина потиска жизнената активност на бактериите, поради което се използва като консервант и помага на продуктите да се съхраняват по-дълго.

Всъщност, синтетичната аскорбинова киселина убива не само вредните микроорганизми, но и приятелската микрофлора. Всеки път, когато пием сок със синтетична аскорбинова киселина, страдат и бактериите, които населяват червата ни.

Естествен витамин С: един за всички – всички за един

Натуралният витамин С, който се съдържа в плодовете и зеленчуците, включва много компоненти: аскорбинова киселина, биофлавоноиди, рутин (витамин Р), тирозиназа, фактор J, фактор Р и др.

Важното е, че всички компоненти на този комплекс притежават синергична функция (действат в една посока) и взаимно подсилват цялостния ефект.

Според някои експерти, аскорбиновата киселина действа само като антиоксидантна външна обвивка, съдържаща всички тези други компоненти, така че те да могат да изпълняват специфичните си функции.

Повече плодове и зеленчуци

Синтетичният витамин С не се среща в природата. Той се синтезира изолирано. Тъй като не съдържа всички други ключови компоненти, при попадането му в организма, липсващите звена ще бъдат извлечени от запасите в тялото. В противен случай аскорбиновата киселина просто ще бъде отстранена от тялото с урината и няма да донесе никаква полза.

Ето защо даровете на природата са по-полезни от синтетичните добавки. Яжте повече плодове и зеленчуци. Консумирайте ги сурови, ако не искате естественият комплекс от витамин С да се разпадне по време на топлинната обработка.

Източник: zdrave