Внимание! Неправилното хранене дразни много сериозно стомаха..

При неправилно и нередовно хранене, пристрастие към остри храни, прекалена употреба на алкохол, а също и при нервно натоварване се появява гастрит. Разбира се, не всяка болка в стомаха може да се дължи на гастрита. Точната диагноза ще постави лекар, а ние ще ви препоръчаме някои ефикасни рецепти на база билколечението.

Според нивото на киселинност в стомаха, гастритът може да бъде с повишена или понижена киселинност. Само лабораторните изследвания ще определят вида, от което ще зависи и начинът на билколечението.

При повишена киселинност ще помогнат: жълт кантарион, невен, подбел, корени от лопуш (репей). Добре е да имате корени и листа от глухарче и живовляк. Положително лечебно действие върху този тип гастрит имат и смокините. При гастрит с повишена киселинност добър терапевтичен ефект има смес от няколко билки.

1 ч. лъж. цветове от липа, 2 ч. лъж. семена от лен и 2 ч. лъж. смлени корени от женско биле (сладник). Една супена лъжица от сместа се залива с една чаена чаша вряща вода и се държи на водна баня 10 мин. Пие се 3 пъти дневно 20 мин. преди ядене. Много полезно е при повишена киселинност сутрин да се изпива на глътки 1/4 чаша прясно приготвен сок от моркови.

При понижена киселинност

Отлично действие в този случай има лечебната ружа. Тя има силно противовъзпалително действие. Много добро действие има и настойка от мента (1 суп. лъж. се залива с 1 ч. чаша вряща вода).

Д-р Емилия Бенова

Източник: 24zdrave