Великолепието на Гложенския манастир – Заради това си заслужава да го посетите! (СНИМКИ и ВИДЕО)

На 10 км. от с. Гложене, в покрайнините на град Тетевен се намира величественото Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“. Пътят до него е особено живописен и доста опасен, защото самият манастир се намира на висока каменна тераса. От него надолу се спускат стръмни отвесни скали, но гледката при хубаво време е наистина впечатляваща.

След земетресението през 1913 г. църквата е засегната и настоящият храм е възстановен отново напълно през 1931 година.

           В манастира има реконструирани малки жилищни сгради, които правят кръгообразен затворен двор около черквата. Отстрани са три отвесни скални скали, които придават живописно облик на манастира.

Манастирът е известен с това, че е посещаван от Апостола, поради факта, че е основал в село Гложене революционен комитет. Скривалището на Левски е запазено и може да се види от всеки.

Този манастир е бил изключително неприемлив, поради това, че този стълб е бил непристъпен, но това определено помагало на дякона да се скрие. Там той е общувал с езимун Евтимий, който също е бил в революционния комитет. Той беше и известен народен лечител, а се говорело, че е станал един от първите хирурзи в България.


Само на 45 минути от манастира се намира пещерата Моровица, която притежава цели 3025м. подземни галерии. Тя е една от най-дългите в България. Ако искате да се разходите до нея, пътеката е много удобна за ходене, а гледката е уникална. Поглед от Гложенски манастир, фото:  Милослава Ангелова 

Елате и вижте този прекрасен манастир, но внимавайте с тесния и стръмен път към него.

Източник:  opoznaybulgaria