Важно! Това са допустимите показатели за минимално и максимално кръвно налягане за всички възрасти!

Кръвното налягане е едно от нещата, които лекарите най-често проверяват. Причината е, че то е показател, който трябва да бъде в определена норма, за да не се достигне до трайни увреждания на тялото ни и дори смърт.

Систоличното кръвно налягане (или т.нар. горна граница) се регистрира в момента, когато сърцето се съкращава и със сила изхвърля кръв в съдовете.

Диастоличното (или т.нар. долна граница) – когато сърцето се отпуска и се изпълва с кръв от влизащите в него вени. Като показател съществува още и т.нар. пулсово налягане – разликата между горната и долната граница.

Високото кръвно налягане може да увреди сърдечните артерии, бъбреците, води до инфаркт, инсулт и др.

Според статистиката обаче, само един на всеки пет души знае обичайните показатели на своето кръвно и какви трябва да бъдат.

С течение на годините кръвното налягане на човек постепенно се повишава. То се влияе и от фактори като работа, активност, стрес, недостатъчен съм. Има медикаменти, които го намаляват, но те в повечето случаи са доста агресивни. Затова лекарите съветват, че трябва да се пазите, за да не се налага да взимате медикаменти.

Какви са показателите за нормално кръвно налягане и какъв е минимумът и максимумът вижте в таблицата: