Важно! Джинджифилът е хипер полезен, НО трябва да знаете това, преди да посегнете към него

Джинджифилът е суперхрана, която предлага решения за редица здравословни проблеми, особено през зимата. Настинките, кашлицата, хроничните проблеми с имунитета, храносмилателните нарушения и честотата на рефлуксията – всички те могат да се повлияят добре от джинджифила. И все пак е добре да се знае, че приемането на този кореноплоден продукт има и неговите ограничения.

Оказва се, че медицинските ползи от джинджифила не са за всеки. Той може да бъде и противопоказен за хора с определени заболявания или с характерни моментни особености в тяхното здравословно състояние.

Затова джинджифилът трябва да се избегне в няколко случая, когато вредите от него биха били по-големи от ползите.

При поднормено тегло

Джинджифилът има специфично влияние върху метаболизма. Той регулира секрецията и активността на храносмилателните ензими и помага за намаляване на апетита и редуциране на теглото. Този полезен за хората със затлъстяване ефект е негативен за тези с твърде ниско тегло, които опитват да постигнат по-здравословни килограми.

При хематологични проблеми (трудно съсирване на кръвта)

Джинджифилът действа много ефективно на кръвообращението. Една от ползите от редовната му консумация е подобряването на циркулацията на кръвта и намаляването риска от тромбоза. За хората с хемофилия обаче, които имат проблеми с трудното съсирване на кръвта, джинджифилът може да е противопоказен. Той може да компрометира ефекта на някои лекарства за лечение на хемофилия и да повиши риска от кръвоизливи, пише Puls.bg

При напреднала бременност

Има данни, че джинджифилът помага за намаляване на сутрешното гадене при бъдещите майки през първите месеци на бременността. През третия триместър обаче приемът на кореноплодното е нежелателен, защото се асоциира с повишен риск от силни контракции и преждевременно раждане.

При лечение на определени заболявания

Хората, приемащи лекарства срещу диабет или високо кръвно налягане, не бива да консумират джинджифил. Проучванията показват, че той може да доведе до опасни реакции при прием успоредно с бета блокери, антикоагуланти, инсулин и др.

Добре е хората, които попадат в тези групи, но все пак са приети за приятната аромат и вкусови качества на джинджифила, да търсят безопасни за своето състояние свои алтернативи. Такива могат да бъдат редица леко пикантни продукти – различни видове пипер, чушки, хрян, ряпа и др. Всички те имат потенциал да придадат на менюто ни аромат, много близък до този, придаван от джинджифила.
Източник:  Блиц