Важно! Вижте как да се защитите! Какво е неизбежна отбрана и кога е позволена?

Случаят с убийството в Пловдив извади на дневен ред темата за неизбежната отбрана и кога тя се допуска от закона. Заговори се и за законови промени, които да дадат допълнителна защита на потърпевшите.

Всъщност Наказателният кодекс в член 12-ти дава доста широки граници на понятието “неизбежна отбрана”.

Според закона лицето, действало при неизбежна отбрана, не се третира като престъпник. Счита се, че то се защитава от непосредствено нападение върху личността си или правата си, но само ако защитата е в рамките на необходимите предели. Ако защитата явно не съответства на характера и опасността на нападението, то се смята, че има превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

За неизбежна отбрана НК смята и случаите, когато някой нахлува в чуждо жилище с насилие или с взлом.

Защитилият се не се смята за нарушил закона и в случаите, когато превиши пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение.

Законът у нас всъщност дава повече възможности за защита на живота, здравето и имуществото, отколкото текстовете в други европейски страни, коментира в предаването „Тази сутрин” председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. „Законът създава една презумпция, че ако влизате със сила нападате, няма нужда от пропорционалност”, подчерта той.

ВМРО, от своя страна, настояват да отпадне изискването за доказано влизане с взлом за неизбежна отбрана.

Източник: offnews