Български билки срещу грип, които можете да отглеждате и у дома

Билките и билколечението са основата на съвременната фармацевтика. Въпреки че сега синтетичните лекарства се използват много по-често от билковите, трябва да сме наясно, че билките в дома ни вършат не по-лоша работа, а също така в пъти по-малко или никак не увреждат черния дроб и нямат странични ефекти като хапчетата.

Билките са особено актуални в сезона на грипа и настинките и сега предлагаме няколко рецепти с едни от най-известните билки в България , за да си помогнете сами. Поне няма да ви навредят, а със сигурност ще ви помогнат.

Бъз
Една от най-добрите билки за подобряване на кръвообращението в целия организъм. “Отваря” белите дробове, подобрява функциите на кръвоносните съдове. Бъз може да отглеждате в градината, където е добре да му осигурите частична сянка. Растението не е претенциозно.

1. Билкова отвара при бронхит

Острият бронхит е болест, при която се възпалява лигавицата на белодробните бронхи. Та се подува и удебелява, с което стеснява или напълно блокира фините въздушни пътища в дробовете. Затруднява дишането, може да причини и задух.

Ето една ароматна билкова отвара, която помага при бронхит.

Съставки: бяла ружа – цвят и лист (Althaea officinalis); бъз – цветовете (Flores Sambuci nigri); мащерка – стрък и цвят (Thymus); мента – листа (Mentha Piperita); теснолист живовляк – листа (Plantago lanceolata); иглика – стрък и цвят (Primula); липа – цветовете (Tilia cordata); риган – стрък и цвят (Origanum vulgare); сладко коренче – (Radix Liquiritae)

Приготвяне: Смесете сухите билки. 1 с.л. (4 г) от тях се запарва с 250 мл филтрирана гореща вода. Ври на слаб котлон 8-10 минути. Прецежда се през марля или пластмасова цедка. Поднесете отварата с мед и лимонови резенчета.

Пие се 3 пъти дневно 30 минути преди храна (3×75 мл) в продължение на 40-45 дни или до изчезване на симптомите. При деца под 7 г. дневната доза е на половина (3 пъти х 40 мл отвара).

Тази билкова отвара действа секретолитично и успокоява кашлицата. Подпомага възстановяването на белодробната тъкан. Подобрява вентилацията на дробовете.

За втечняване и отделяне на секрета в бронхите можете да прибавите листа от подбел и борови връхчета (ако кашлицата не е с алергичен компонент).
(Билковата комбинация е направена по рецептите на Петър Димков.)

2. Отвара при силна кашлица

Когато не може да си поемете дъх от кашлица, пригответе си тази отвара и ще усетите облекчение.

Съставки: 4 ореха, начупени с черупките, 1 с.л. цвят от бял бъз, 1 с.л. мед, 1/2 л вода

Приготвяне: Щом заври водата, се прибавят орехите и цветът от бъза за около 10 минути на слаб огън. Прецежда се, прибавя се мед и се пие по 1 с.л.

3-4 пъти на ден. Помага при упорита кашлица.

Риган

Тъй като е многогодишно растение, няма да ви е трудно да отглеждате риган. Не е претенциозен, обича слънцето и дренираната почва. Добре е да го засадите в контейнер саксия.

Чаят от риган помага при много здравословни проблеми. Ароматната билка има доста полезни свойства, основните от които са антисептично, спазмолитично, храносмилателно и отхрачващо.

Инфузията с риган е идеална за лечение на простуда и грип, кашлица, трахеит и стомашно-чревни проблеми, подуване на корема, лошо храносмилане и киселини.

Източник: За Жената