Българката, която смая Лондон с тортите си (СНИМКИ)

Сладкият 3D-шедьовър от „Игра на тронове” тя създава за 20 дни и струва 200 паунда

Как бихте нарязали торта, която представлява великолепен трон, изграден целия от мечове, и величествен дракон, извит около него? Да, сладкият шедьовър, който е в 3D вариант, всъщност пресъздава култовия сериал „Игра на тронове“, както мнозина биха се досетили. Но подобно нещо, което е истинско произведение на сладкарството, не зная как бих могла да срежа на парченца и да ги поставя в чинийки пред гостите ми… В никакъв случай не бих искала да разваля това цветно захарно чудо.

Ей такива са всички торти, които прави една българка в Лондон. Веселка Беширова в момента е истинска сензация в английската столица. Толкова много поръчки получава, че 24 часа не й стигат, и колкото и да не иска, вече отказва на клиенти.

Весето пристига в мегаполиса само преди 5 години, разочарована от всичко, което се случва в родината, и без да вижда изход за себе си и дъщерята тийнейджърка. Като всяка майка, иска най-доброто за детето си и един ден се събужда сутринта с решението, че заминава в чужбина. Твърдо. Без дори да има идея как и къде, но връщане назад няма. Съдбата обаче си знае работата. Веси се обажда на сестрата на бившия си съпруг, която в момента работи в Лондон, да я попита как стоят нещата там. Без да има и представа, но прави това в деня, в който тя тъкмо си е купила билет за София с решението да се завърне в България и търси кой да я замести. Така Веселка получава нейната работа – гледане на три деца.

Заживява в семейството им, има си стаичка и получава мизерните 120 паунда на седмица. Важно е да уточним, че българката пристига в английската столица без да знае езика – е, със запас от малко думи, и с 200 паунда в джоба. В Лондон учи езика в движение и влага всяка стотинка (пенс) от парите си в някакъв материал за правене на торти – през ден тя складира в стаичката си я точилка, я някоя формичка или каквото и да е, което може да й свърши работа. Започва да пуска снимки във фейсбук, макар и с лошо качество, на торти, които е правила в България. С когото и да се запознае, разказва за тортите си и показва фотосите. В семейството, където живее и работи, решава да направи мъфини за едно от децата в училище, някой път и торта. И така нещата тръгват.

След година и нещо напуска семейството и наема квартира заедно с българка, с която се запознава в Лондон. Тя пък й поръчва сладкиш за своя приятелка и така Весето прави първата си голяма торта в Лондон – с рози на два етажа и с фигура на момичето отгоре. Когато техни познати виждат сладкото изкушение, ахват и започват и те да й поръчват. И още, и още… През това време Весето работи – чисти къщи. „Когато си на повече години и не знаеш езика, е нормално да не можеш да се класираш никъде”, отбелязва тя пред „Труд” . И пак тръгва от нулата.

Съдбата обаче отново й се усмихва, защото попада на невероятно семейство, което й предлага доста добра оферта за гледане на детето им по 12 часа на ден. В другите 12 часа Веселка, разбира се, прави торти. Почти не спи, но изпълнява всички поръчки в срок. Клиентите са във възторг от уникалните 3D торти, които българката прави. Снимките в социалните мрежи стават истински хит.

Весето си прави визитки и ги раздава навсякъде. Започват и първите поръчки от английски семейства, които са нейни клиенти и досега. Като цяло работи с българска група – БГмами-Англия, вече си има и сериозен контингент от клиенти.

„В Англия за 3D тортите общо взето се работи с готови сухи блатове с лека намазка с маслен крем или малко шоколад – те нямат сиропиране, нямат и вкус, карат го само на визия”, разказва Веселка. Врачанката (Весето е от Враца) обаче се старае и вкусът да е толкова добър, колкото красив е външният им вид. Минимум 90% от тортата е абсолютно ръчна изработка. В Лондон почти навсякъде тортите се правят с много калъпи – молдове, с тях сладкишът ставал доста бързо. Весето обаче ги ползва много рядко, защото държи на авторската визия. Тя не работи с готови блатове или сухи смеси. Всичко прави на момента и то с продукти от високо качество. Има си правило – никакъв шоколадов мус, всичко е от истински белгийски шоколад.

Със смях си спомня за единствената рекламация, която е имала досега, заради …шоколада. Подпийнала компания от възрастни по време на един детски рожден ден решава, че тортата е направена с алкохол и веднага й пишат по телефона ядосани. Весето със страхотно спокойствие им се извинява и казва, че веднага ще им върне парите, но държи да занесат парче от тортата, което компетентните органи за изследват от какво е направено. Оказва се, че досега никой от компанията не е ял торта с такова високо качество и дори не познава вкуса на белгийския шоколад, който всички взели за алкохол. След като изтрезнели на сутринта, последвали толкова много извинения, а след ден същото семейство дори поръчало нова торта за другото си дете.

Тортите, които Веселка прави, наистина са уникални, а някои от тях са абсолютни шедьоври. Повечето от идеите за тях са нейни. Никога не рисува предварително, защото по време на работата всичко се променя. Разбира се, в голяма помощ е художественото й образование – тя е завършила Художествената гимназия в София, а след това и Академията със специалност фина керамика, порцелан и стъкло.

Всяка торта си има собствена история. Може би най-трудната досега е 3D-то от филма „Игра на тронове”. Някои от фигурите за нея Веси изработва почти… 20 дни. Това се налага, защото трябва да стегне една основа, да се натрупа друга и така да се наслоява фондана. Фондан се нарича захарното тесто, което разбира се, може да се хапва. На някои места има съвсем лека конструкция от тел. Много от колегите й ползват стиропорена основа за фигури, тя – не. Никакви подложки, всичко от тортата се яде. „Игра на тронове” е и най-скъпото й произведение – клиентът платил 200 паунда за нея.

Най-странната торта, която е правила, е, след като получава снимка на чашите и чинийките за детския празник. Майката буквално няма никаква идея какво иска, дори не знае и какъв вкус иска да е сладкиша. Точно от снимката Весето измисля тортата, която представлява два етажа с фея отгоре и с декорация от чашките и чинийките. Получило се истинско бижу.

Шевната машина е друг шедьовър на врачанката. Оказва се, че майката на нейна клиентка пристига от Рим в Лондон на гости, за да чества рождения си ден. Жената е дизайнерка на дрехи в Италия и Весето веднага предлага да й направи торта във вид на шевна машина. Резултатът е фантастичен. Напоследък футболната тема в тортите е абсолютен хит. През ден трябва да прави топка на любим отбор – Ливърпул или Манчестър, а българска клиентка съвсем скоро си поръчала топка на любимия й „Дунав-Русе”.

Фотоапарат за професор по фотография, канго за строител, сешоар за фризьорка… Какви ли не чудеса прави българката. За детските диаманти в сладкарството пък да не говорим. Всички пишат с възторг на интернет страницата й и във фейсбук, че няма нещо, което Веселка да не може да направи. Често се случва разтревожени майки да звънят и да я молят да дойде да нареже тортата, защото не знаят как. Деца пък плачат и не дават никой да пипа подаръка им, защото ще го развалят. Само преди дни детето, което Весето продължава да гледа по 12 часа на ден, категорично заявило, че иска цял ден да си играе с червения двуетажен автобус – това е любимата му играчка, но се оказва, че тя му е направила изненада – торта. Разбира се, досущ като истинска.

Българката твърдо е решена и вече е готова – ще започне собствен бизнес. И фирмата й ще се казва Your Cake (твоята торта). Има самочувствието, че е по-добра от колегите си. През смях си спомня моментът, когато отишла преди години да кандидатства за работа в един от големите сладкарски цехове в Лондон. Собственикът й дава задача да направи …Барак Обама. И Весето създава 25-сантиметрова фигура – американският президент, застанал на трибуна. Всички ахват, но не я вземат на работа. Мъжът изтъкнал основателна причина – съвсем откровено й казва, че не може да й даде парите, които Весето ще му поиска…

Историята на тази българка наистина е невероятна, както целият й живот. Дъщеря е на един от най-добрите художници във Враца – покойният вече Илия Беширов, създател и първи директор на Художествената галерия в града, бивш председател на Съюза на художниците там. Започва да се занимава със сладкарство принудително, след като се налага да смени професията си, заради здравословен проблем. Когато с колеги подготвят керамични калъпи за една изложба, успява да задържи с ръката си падаща скулптура, тежка около 200 кг.

Следва разтягане на ръката, тръгва по болници и лекарят й казва, че цяла година ще трябва да ходи с шина на ръката, проблемите продължават и се налага да замени керамиката с …правене на торти. Попада случайно на обява за скулптор художник за декорация на торти. Дори не знае, че съществува подобно нещо, но отива на интервю в сладкарница „Лагуна”. Назначават я още на следващия ден. До този момент обаче Весето никога в живота си не е правила торта и още нещо много важно: тя не обича и не яде сладко. Единствените торти, които понякога купува, са за дъщеричката й Ия. След година работа, Весето сменя сладкарницата и отива в известната къща за торти „Пчела”. Там вече освен декорацията, в която е станала спец, се научава и как се прави самата торта. И няма как – започва да тества и да опитва сладкото.

В Лондон Весето работи сама – не може да си позволи да наеме друг човек, но и това ще стане, убедена е тя. Единствената, която й помага, е майка й Йорданка, която й гостува в Лондон през зимните месеци – пече ми блатовете”, хвали я Веселка. А дъщерята Ия, вече е на 19 и учи в АРТ-колежа в Кенсингтън, помага й с почистването след готовите торти. Макар често да се случва да не спи по 30-40 часа, за да смогне с поръчките – тя продължава всеки делничен ден по 12 часа да гледа момченцето.

Веселка е заредена с оптимизъм. И няма как – в Лондон има работа за всички, стига да знаеш какво искаш и да не се предаваш. „Зная че в този мегаполис има много и страхотни сладкари, но аз не съм по-лоша от тях”, убедена е българката, заредена с огромен хъс започва следващата си торта шедьовър.

Източник: Труд