Българин самоук художник твори шедьоври с боб, ориз, леща и шишарки

Асен Чакъров продава картините си, за да помогне на болна жена.

Самоук художник от свищовското село Морава твори истински платна шедьоври, но не със скъпи бои и четки, а само с хранителни продукти. Основните материали на Асен Чакъров са боб, леща, ориз, шишарки, клечки, сламки и други дарове от природата. Асен обича да рисува още от малък. Но тъй като нямал пари да си купи боички, решил да ги замества с нещо по-евтино и достъпно. И така вече повече от 10-15 години младият художник създава платно след платно. Любимите му сюжети са старинни къщи и крепости, природни пейзажи и диви животни.

В два от любимите му пейзажи от Трявна например бялото небе е направено от ориз, прозорците на къщите са от зрънца леща и клонки от дива слива и вишна, а покривът на часовниковата кула е от върховете на шишарки. Чардаците на старинните сгради, както и каменните им стени и калдъръмените улици, са от нарязани стебла от див копър. В друга от картините му „Елен и кошута” космите по гърбовете на двете животни са от сухи борови иглички. Художникът признава, че работата му е трудоемка и за изработка на една картина му отиват по 4 – 5 дни, ако работи непрекъснато и без да се разсейва. Картините са изработени върху фазер, върху който художникът първо рисува сюжета. След това го минава с макетно ножче или лозарска ножица по контурите. Лепи материалите и отгоре ги лакира за гланц и блясък.

Големият проблем на Асен е, че няма достатъчно пари да си купува необходимите материали. Голямата му мечта е един ден да направи много картини и да открие изложба в някоя художествена галерия във Велико Търново, София, а защо не и в чужбина. Сигурен е, че талантът му ще бъде оценен. Воден от мечтата си да стане истински художник, като ученик Асен се записва сам в художественото училище в Трявна със специалност фина керамика. Диплома обаче не могъл да вземе. „Учителката ни там беше малко расистка. Веднъж ме обиди на расова основа. Аз не сдържах и й отвърнах. Скарахме се и… не взех диплома”, вдига рамене Асен. Той споделя, че освен добър художник е и блестящ копист, т.е. освен да рисува, може да копира едно към едно всякакви рисунки и картини само като ги гледа. „Мога да ти нарисувам Мона Лиза едно към едно”, смее се самоукият художник. Веднъж пред приятели пък със затворени очи направил от пластилин фигура на кон. Освен да рисува, Асен може да изработва всякакви скулптури от камък, глина, гипс и дърво. Преди време взел едно просто парче зелено стъкло, дълго го шлифовал и го направил така, че да изглежда като истински кристал „Сваровски”. Той може още да изработва златни и сребърни бижута, но изобщо не се и надява, че някога ще може да се занимава с тези изключително скъпи занаяти. Освен с рисуването сега той се занимава и с направата на кожени изделия и сувенири, но твърди, че и там ударил на камък. Търговците, на които давал продуктите си да ги продават, надували цените, за да имат по-голяма печалба и така изделията му ставали прекалено скъпи.

От няколко дни Асен Чакъров се занимава и с благотворителност. От свой приятел той научил за млада жена, нуждаеща се от средства за лечение и решил да се включи. Сега той прави специална картина с изображението на крепостта Царевец във Велико Търново, която ще продаде за благотворителна цел. Половината пари от продажбата ще даде за болната жена, а половината ще остави за себе си. Защото, макар и хора на духа и на изкуството, художниците още от древни времена, също имат нужда от средства за преживяване и физическо оцеляване.

Иван ГЕОРГИЕВ

Източник: Борба.БГ