Българин измисли нов тип панел, с който освен, че лесно се строи, се и топлоизолира

Варненец измисли нов тип панел, с който освен, че лесно се строи, се и топлоизолира

Каква е първата асоциация, когато чуете за панелка? Вероятно лоша изолация, влага и кратък живот.Съвсем скоро обаче този строителен термин може да се натовари с изцяло ново и то коренно различно послание благодарение един варненец и неговата дъщеря. Младен Влайков, с помощта на дъщеря си Гергана е измислил изцяло нов панел, с който може да се вдигне къща само за седмица.

Той е и евтин, влагоустойчив, изолира добре, не се влияе от промените в температурата и с него може просто да се санира жилище или да се построи и цяла сграда.

Освен добрите качества на панелите ”влайкови” съществено тяхно предимство  е и изключително лесното строителство, твърди Младен. Методът, по който се поставят те е изцяло сух и доста бърз. За 7 дни можете да имате къща от 40 квадрата къща, напълно годна за обитаване,  категоричен е изобретателят. И в целия този процес се включва отливането на бетонната плоча за основата, сглобяването на конструкцията за къщата, поставянето на дограмата и вратите,  до боядисването, казва експертът. До моментът, за по-малко от половин година, откакто са патентовали изобретението Влайкови са построили до ключ 3 сглобяеми къщи. 

За сглобяването на панелите се ползва метална конструкция. В България няма добре изсушен дървен материал, който може да се ползва и конструкцията е податлива на раздуване, казва Влайков. Панелите се напасват на конструкцията много лесно, а начина, на строителство, който Младен е измислил също гарантира, че няма от къде да влезе и струйка въздух или влага. 

По думите на изобретателят строителството с неговите материали е и доста евтино. Минималната цена, пресметната за изграждането на 1 квадрат от сглобяемата къща е около 200-250 лева.  Посочената стойност е напълно реална, гарантира Младен Влайков. За доказателство привежда и запитването от страна на софийска фирма, която има желание да си сътрудничат и в случай, че успее да спечели европейско финансиране да строи евтини къщи за ромите в пловдивския квартал “Столипиново” с панелите “влайков”.

Не на последно място семейството отбелязва, че  при строителство на сглобяеми постройки е възможно да се направи първоначално една стая с баня и кухня, например, а след време да се достроят още стаи. Това е важно предимство, особено имайки в предвид ограничените финансови възможности на хората днес, казва Гергана.

От дълги години се мъчи да направи панел, който да изолира добре, с влагоустойчиви материали, които да не поддават на температурните инвесрсии. Влайков си спомня за панелите, в които навремето се използват етернитови плоскоси. Те са били удобни, но пък в последствие се установява, че са канцерогенни и биват забранени за употреба. Ето защо строителят с години се опитва да намери материал с нужните му качества, който освен това да е и безопасен за употреба. На помощ в търсенето дошла дъщеря му, която всъщност открила материалите – магнезиеви и варовикови плоскости.

Внесохме ги и в последствие аз измислих самата конструкция и начина на сглобяване, посочва Влайков. По думите му всичко е много елементарно, просто е трябвало някой да се сети как да го направи. Сърцевината на панела се състои от стиропор, а от двете му страни се залепват магнезиевите или варовикови плоскости. Благодарение на тях се постига тази устойчивост на промените в атмосферните условия. Те пазят сърцевината, която пък осигурява задържането на топлината в помещението. С минимална дебелина се постигна максимална топлина и изолация, а и сигурност, твърди изобретателят.

В зависимост от плътността се определя и цената на панела. Минималната стойност, на която може ориентировъчно да се продава при 10 см. дебелина на стената е около 30-35 лв./кв.. м. Този цена обаче е за готова стена за монтаж, за която единственото, което се изисква е от вътрешната страна да се боядиса или залепи тапет, а от вън да се направи някаква мазилка, за по-добър естетически вид.

Изчисленията на Валйкови сочат, че техните панели са в пъти по-добри от тухлената зидария. За да е тя наистина ефективна и къщата да е топла е необходимо да се направи допълнителна изолация със стиропор, твърди специалистът. Изчисленията, с които е защитил патента си сочат, че един от неговите панели с дебелина 19,2 см., има коефициент на топлопроводимост U 0,16 W/m2k. Преведено на прост език това значи, че той върши същата работа, каквато би вършила стена от 25 см тухлен зид с 18 см EPS изолация и мазилка.

За да не се получат недоразумения и да може да доказва на всички, които не вярват в изключително добрите качества на панелите му, изобретателят дори е патентовал продукта си и съвсем скоро чака документ от Патентното ведомство.

Санирането с панелите Влайкови излиза двойно по-евтино, отколкото със стандартните материали,които се използват в момента масово за целта – стиропор или фибран. Освен това  и самият процес се осъществява доста по-бързо, защото за поставянето на панелите и привеждането на изолацията в завършен вид трябва много по-малко труд. При едно нормално саниране работникът трябва да мине 6 пъти през един и същ квадрат, докато с нашите панели те се намаляват поне на три пъти, посочи Влайков. Най-малкото което е, че панелите нямат нужда от допълнителна мазилка, а боята може да се нанася директно върху повърхността. Толкова е елементарно за сглобяване, че всеки може дори и сам да си го направи, твърди той. Хем е евтино, хем е рационално, хем е ефективно, казва строителят.

Десислава Димитрова

Източник: Petel