Болната тема на младото поколение? Трябва ли да се оставят децата, бабите им да ги гледат

Да, щастие,  никой не твърди обратното, но и голяма отговорност от друга страна. И когато първата еуфория минава след раждането на дете, младите родители са изправени пред много грижи и проблеми, с които не винаги могат да се справят сами.

И се оказва, че младата майка не иска да седи у дома с бебето твърде дълго, защото иска да гради кариера. И каква мисъл идва на ум? Разбира се, че можеш да оставиш детето на бабата . Но необходимо ли е? Решихме да надникнем в този проблем.

Дали детето се нуждае от баба?

В нашата страна има ясни правила, които предписват грижите за внука на бабата на всяка цена. Това означава, че бабата трябва да изостави цялата си работа, живот и да се посвети на внука си. И това не е толкова лошо, но само ако самата баба го иска. Има жени, които се пенсионират и мечтаят само за детегледачки на деца. Но това не са всички жени …

Модерна баба – жена на възраст от 40 до 60 години, която за нищо на света не може да бъде наречена така. Тя има работа и хоби, тя е активна и пълна с енергия. Тази жена осъзнала себе си, отгледала децата си, освободила се от проблемите с тях и сама започнала да живее за себе си. Или след пенсионирането си е планирала всяка минута: йога всеки ден, посещение на театър с приятелките си в петък вечер, пътува до Испания следващата седмица.

Модерната баба се радва на всеки момент в живота, защото има такава възможност. И тогава децата казват, че трябва да се откаже от всичко и да се посвети на внука си. Често такова искане не звучи като въпрос. Децата са егоистични, започват да решават за майката какво да правят и се опитват да го подчинят на интересите на своето семейство. В същото време дори не се опитват да разберат какво иска мама.

Смята се, че само бабата е егоистична, тъй като тя не иска да седне с детето. Много баби, въпреки желанията си, захвърлят всичко и се посвещават на внука си. Но баба може ли да отклони такава молба без чувство за вина и критика от страна на децата? Нека да се справим с нея.

S

Всички млади родители трябва да разбират едно просто нещо: грижата за детето е отговорност на тези, които са решили да му дадат живот. Ако искате да имате дете, трябва незабавно да разгледате въпроса кой ще се грижи за него и дали можете сами да го отглеждате.

Дори знаейки, че баба и дядо ще се радват да се заемат с възпитанието , не го приемайте като даденост и определено не го разчитайте напълно. В крайна сметка раждаш дете за себе си, а не за бабата.

Всъщност вашите родители не трябва да се жертват за вашите деца. Те могат, но не трябва. Те винаги могат да се повикат в “аварийни ситуации”, те определено няма да оставят вас или внуците си в беда, но това е повече бонус, дар, а не задължение.

Млади родители се оплакват, че отначало бабите обещават да помагат и след появата на детето тяхната позиция се променя радикално: те не могат, те се уморяват, необходимо е да работят. В резултат на това децата се обиждат, възникват конфликти. Но в крайна сметка, баба и дядо може да променят обстоятелствата.

Те са свободни хора, внезапно ще имат шанс да отидат на работа или жестока романтика ще вземе сърцето им. Или просто ще се окаже, че вече не могат да седят с внука си. В края на краищата това е трудна задача, каквото може да се окаже.

Във всеки случай, независимо от това, какво обещават бабите и дядовците, те винаги имат право да променят мнението си. Ето защо трябва да мислите предварително как да се справите без ежедневната им помощ. И бабите от своя страна, трябва да определят приемливи граници. Не е нужно да обещавате повече, отколкото можете да направите. По-добре е да обещаете по-малко, след това помощта затова ще бъде приета като подарък.

Ясно е, че това не важи за всички семейства. Има баби, които се радват да седят с внука си, а внуците се превръщат в основната радост от живота им, дори смисъла. Това е напълно приемлива ситуация, основното е, че и двете страни не трябва да имат нищо против. Понякога има ситуация, при която просто няма друг изход. Например в семейства, където само майката се грижи за детето.

Бабата – важен член на семейството, децата трябва да комуникират с нея и обратно. Бабата ще споделя мъдростта с децата и децата ще запълнят живота на бабата с веселие и радост. Но това не е безплатна медицинска сестра, това е, което трябва да бъде изяснено. Тя ще се погрижи за децата най-добре: те ще сложат масата, ще купят нова интересна играчка, ще разкажат интересна история, ще ги отведат до морето, но всичко това трябва да бъде доброволно.

Родителите ви живеят не само заради вас, нито пък оставят живота си на олтара на децата . И родителите и дори децата, трябва да разберат едно важно нещо: никой от вас не е длъжен да прави нищо само от чувство за дълг и да жертва всичко заради доброто на другия. Ако разбирате това просто нещо, животът ще стане по-лесен и отношенията ви с близки ще са много по-добри.

Източник: За Жената