Болата – един от най-красивите заливи, не само в България… (ВИДЕО)

От 2013 година Каварненският залив „Болата” заема пълноправно и гордо място сред Клуба на „Най-красивите заливи в света”. Намира се в Северната част на Българското Черноморие – край село Българево. Част е от резерват Калиакра.

Болата представлява тясна клисура, врязана в брега до бивша военна зона, през която преминава малка рекичка. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна. Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. От двете страни има скални масиви с издълбани в тях пещери.

В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр., както и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

Болата е уникален не само като плаж, а и като единственият резерват в България, който включва акватория, морска площ и обхваща околните скали и малката река.
До Болата се стига по отбивка от пътя между близкото село Българево и нос Калиакра. Пътят е много тесен, но това е част от чара на мястото.