Без очила, лещи и операции! Подобрете зрението си с пресован чесън, ето как

С напредването на възрастта започва да се извикват много здравословни проблеми, а едно от най-неприятните е  отслабване на зрението . Дегенерацията на макулата заради възрастта е много често срещана, особено сред жените над 50-годишна възраст. Има и други фактори, които също влияят върху способността ви да виждате добре, но най-често специалистите посочват начина на живот. Понякога малки промени в хранителната среда, като например  увеличаване на приема на чесън, могат значително да намалят диоптъра Ви.

Чесънът намалява нивата на холестерола

Според ново изследване от Харвардския медицински университетнамаляването на нивата на холестерола може да доведе до по-нисък риск от свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Работата е там, че високият холестерол е тясно свързан с натрупването на мастни натрупвания под ретината, което води до замъгляване в центъра на зрителното поле или дори слепота.

Резултатите от проучването показали, че след добавянето на високи дози от лекарството статин (Lipitor) към лечението на 23-ма възрастни пациенти с макулна дегенерация, мастните натрупвания под ретините на очите им значително намалели, а при почти половината от тях зрението се подобрило.

Едно от лечебните свойства на чесъна е редуцирането на холестеролните нива заради мощните му съставки. Те възпрепятстват синтеза на холестерола. Хапването на едва половин скилидка чесън дневно може значително да намали нивата на общия холестерол, показват резултати от изследвания, които са публикувани в списанието Annals of Internal Medicine.

Чесънът понижава кръвното налягане

Макулната дегенерация освен с възрастта, е тясно свързано и с хипертонията. Високото кръвно налягане ограничава притока на кръв в цялото тяло, което се отразява сериозно върху дейността на ретината. Ретината е пряко зависима от количествата кислород, които получава, за да функционира правилно.

Как помага чесънът при доказана хипертония? Съставките му значително намаляват систоличното кръвно налягане, твърди изданието Cochrane Database of Systematic Reviews. Резултатите са потвърдени от две независими и контролирани проучвания.

Като цяло чесънът е изключително полезен природен лек срещу свързаната с възрастта дегенерация на макулата. За да извлечете максималните ползи за здравето Ви, преди консумация го натиснете с нож върху кухненска дъска или го пресовайте през машинка за чесън. Това ще освободи повече от неговите активни съставки и ще оптимизира неговото влияние върху организма.

Чесънът е напълно достъпен и скъп природен продукт с широк спектър от приложения. Заради естествената му природа той не предизвиква странични ефекти като конвенционалните лекарства (освен неприятния дъх).

Съветът ни е да увеличи приема на чесън, за да осигури добро здраве на очите си и да предотврати макулната дегенерация в дългосрочен план.

Източник:  delo.bg