Ако искаш да имаш оптимално тегло, тогава хапвай повечко супи!

Студеното време повишава изискванията на организма ни. Имунната система е напрегната, за да ни предпази от инфекции. Необходима е повече енергия за поддържане на телесната температура, завишени са потребностите ни от витамините С и D. Как да се храним през зимата, обяснява д-р Ваня Евтимова.

Д-р Евтимова, как да се храним през зимата, за да не напълняваме?

Избягвайте гладуването, което води до отслабване, заради ограничаване количеството на храната и приема на мазнини. Тялото се обезводнява, а поради намаления калориен прием най-напред се разграждат мускулите, за да осигурят необходимата енергия. Изгарянето на мазнините, натрупани като запаси, е по-бавно. И тъй като гладът не може да бъде понасян дълго, при неминуемото увеличаване на количествата храна, мускулната тъкан отново ще се изгради и водата ще се акумулира. Тялото след изживения енергиен стрес започва по-бързо да трупа запаси и теглото се покачва. Рязкото ограничаване на калориите може да доведе до апатия и депресия, както и до раздразнителност и вялост. Пълноценното хранене без излишни калории трябва да ви осигури продукти от различните хранителни групи.

Какво количество плодове и зеленчуци да приемаме на ден?

Не по-малко от 300 г зеленчуци и 200 г плодове като моркови, зеле, картофи, тиква, цитруси, киви. Особено нужни през зимния сезон са антиоксидантните витамини С, А и бета каротин Е, фолиева киселина, минералите селен и цинк.
Препоръчва се максимално богата гама от зърнени храни – пълнозърнест хляб, макаронени изделия и ориз, царевица и овесени ядки.
През зимата е необходима ежедневна консумация на нискомаслени млека и млечни продукти, осигуряващи допълнителна енергия за тялото и глюкоза за мозъка. Особено подходящи са за междинни закуски, които с добавка на плод или зеленчук са чудесна балансирана храна с протеини, мазнини и фибри, която засища, без излишни калории.

Важен елемент от хранителния прием през зимата са есенциалните мастни киселини от риба и морски дарове,
ядки и растителни масла. Избягвайте тлъстите меса и ограничете приема на наситени животински мазнини.

Колко често да ядем бобени храни?

Поне два пъти седмично консумирайте боб, леща, грах, а за закуска си приготвяйте елда, овесени ядки овкусени с шепа орехи.
Тъй като атмосферните условия през зимата водят до дехидратация, приемайте достатъчно течности и различни билкови чайове, но не винаги подсладени, за да не приемате излишни калории.

Физическата активност през зимата е ограничена и това води до неизбежните излишни килограми. Изберете оптималния за вас начин за активно движение – разходки, ходене пеша, изкачване на стълби, зимни спортове, плуване. Изчислете ориентировъчно калорийния си индекс за деня и го ограничете с около 20%, като половината от тях да са за сметка на физическите упражнения. Такъв тип диета ще намали вашите мастни депа, но ще запази невредими мускулите ви.

Д-р Ваня Евтимова

Източник: bulnews