Перперикон! Древният и свещен град Перперек в Родопите (ВИДЕО)! Всеки Българин трябва да го посети!

Перперикон, или известен още като Перперек, е археологически комплекс разположен на територията на Родопите. Комплексът се състои от мегалитно светилище датиращо от каменната ера, паметници от античността и крепост от средновековието.

На територията на свещеният град са живели българи, римляни, готи и византийци. По времето на траките, Перперек представлявал свещен град издълбан в скалата, който бил едновременно столица и крепост с царски дворец.

Името на обекта Перперикон идва от римските заселници на града, но голяма част от българските учени отказват да приемат това название за негово име, като те смятат, че първоначалното и най-правилно име, датиращо от основаването на града, би трябвало да бъде Перперек.

Мегалитният комплекс с площ 5 кв.км. е най-големият на Балканския полуостров и се намира на 470 метра надморска височина, на върха на един скален хълм. Перперикон е разположен в долина на петнадесет километра североизточно от Кърджали, на брега на Перперишка река, точно над село Горна Крепост.

Смята се, че на Перперикон в миналото са се извършвали много култове свързвани с почит към Слънцето, а по-късно и към гръцкия бог Дионис. Някои учени твърдят, че точно преди да започне своя поход в Азия, Александър Македонски посещава светилището на Дионис в Перперикон и получава предсказание, че ще успее да завоюва целия свят.

Освен крепостта и светилището в древния град могат да се намерят и други постройки като водохранилища, жилищни сгради и много храмове. В скалите е изсечен величествен дворец, в който се намира каменен трон, а под двореца била съкровищницата. Там се намират и две гробници на тракийски владетели от XI и X в. пр.Хр.

По време на археологическите разкопки в Перперикон били открити съдове, монети, керамика, бронзова брадва, каменен човешки идол, тракийски боен нож и епископски амвон на еднокорабна базилика, който е единственият по рода си намиращ се в България. Монетите открити там били сребърни от времето на цар Иван Александър, което е свидетелство за това, че именно той управлявал в Перперикон през 1343 година. На територията на комплекса била открита и бронзова монета с лика на Александър Велики, датираща от четвърти век пр. Хр.

Градът бил населяван в периода от VI хилядолетие пр.н.е. до XIV век. През 1362 година османските турци унищожават древния град и отвличат много голяма част от населението му за роби и само няколко десетилетия след тези събития мястото вече било пусто и безлюдно.

След започването на разкопките през 2000 година, около археологическият обект се случват множество скандали свързани с консервацията, проучването, експонирането и опазването му. През 2006 година екип на „По света и у нас“ се свързва с очевидци, които твърдят, че гробниците на Перперикон били ограбени още през 90-те години на миналия век.

Днес Перперикон е част от Стоте национални туристически обекта на България и е отворен за посещения целогодишно, като на място всеки може да наеме екскурзовод, който да разкаже много повече за историята на древния град.

Ако имате желание да се насладите на невероятната гледка, която се разкрива от върха на хълма, или искате да се потопите в атмосферата на свещен град, в който са живели хора от различни епохи хилядолетия наред, значи непременно трябва да посетите това прекрасно и величествено място в Родопите.