Защо руснаците са такива пияници?

Всички добре знаят за слабостта на руснаците към алкохола. Не една и две истории се носят по света, осмиващи нелепите ситуации, в които сами се вкарват, след като консумират неограничено количество алкохол, пише 24chasa.bg.

Още през 2011 в интернет пространството се появи сбирка от любопитни факти за руснаците, подбрани от канадец, който преподава английски език в Москва. Въпреки че за някои от фактите руснаците се опитват да спорят, то за твърдението, че пият много водка никой не казва нищо.

От древни времена има сведения за слабостта на русите към твърдия алкохол. Любопитна е историята за княз Владимир от 12 век, който трябвало да избере вярата, в която да покръсти езичниците. След като разбрал, че ислямът не позволява употребата на алкохол, веднага се ориентирал към християнството. По това време руснаците не познавали водката, а употребявали алкохолно питие, направено от мед.

Водката започва да се произвежда към 16 век, но веднага се намества сред останалите символи на Русия—матрьошката и мечката.

Знае ли се каква е причината руснаците да пият толкова много? Според учените всичко се корени в гените. Те, както и европейците, трудно успяват да преработят алкохола до ацеталдехид. Значително по-мигновен е процесът при японци и китайци, затова те не са много на „ти“ с алкохола. Учените са категорични, че не гените принуждават руснаците да пият, а им позволяват да го правят.